SEAMEO Science Olympiad 2023, SEAMEO RECSAM, 6 - 10 March 2023

SEAMEO SCIENCE OLYMPIAD 2023, SEAMEO RECSAM, 6 - 10 MARCH 2023

YBhg. Datuk/ Dato‘/ Datin/ Tuan/ Puan,

Dengan hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Sukacita dimaklumkan bahawa SEAMEO RECSAM akan menganjurkan  SEAMEO SCIENCE OLYMPIAD 2023, pada 6 – 10 Mac 2023 di SEAMEO RECSAM, Pulau Pinang, Malaysia.

2. Objektif acara ini adalah untuk merangsang pemikiran saintifik dan penerokaan pengetahuan dalam kalangan pelajar di peringkat sekolah menengah dengan menggunakan pengetahuan kepada kemahiran penyelesaian masalah teknologi kehidupan sebenar untuk menangani pelbagai isu, termasuk pembangunan mampan. Ia memainkan peranan yang kuat dalam menggalakkan dan melibatkan anak murid dalam menuntut ilmu saintifik serta meningkatkan kesedaran tentang hubungan antara pelbagai bidang sains dalam kehidupan seharian. SEASO juga bertujuan untuk memupuk semangat setiakawan dan rangkaian dalam kalangan anak murid ini semasa acara tersebut.

3. SEAMEO RECSAM mengalu-alukan penyertaan daripada semua murid berumur 7 hingga 12 tahun untuk kategori Sekolah Rendah dan berumur 13 hingga 17 tahun untuk kategori Sekolah Menengah dan SMK. Yuran penyertaan minimum diperlukan untuk menampung pemindahan lapangan terbang, penginapan dan makan semasa acara. Yakinlah bahawa para peserta berada di tangan yang baik sepanjang penginapan mereka. Guru-guru dan ibu bapa juga dialu-alukan untuk menyertai sebagai pemerhati. SEAMEO RECSAM menyediakan penginapan PERCUMA untuk semua peserta sekiranya ingin mempunyai percutian pendidikan dalam tempoh ini.

Sekiranya pihak anda memerlukan surat jemputan rasmi daripada SEAMEO RECSAM, sila maklumkan dengan menghantar e-mel kepada Sekretariat SEASO 2023, Encik Baharulnizam Baharum di Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..  Butiran lanjut boleh didapati di www.recsam.edu.my/sub_seaso/.

Sekian, terima kasih.

Bahagian Perancangan Strategik dan Hubungan Antarabangsa
Kementerian Pendidikan Malaysia
 
 
SEASO 2023 1 SEASO 2023 2
 
  • Hits: 4645

Ikuti kami di media sosial rasmi:

© 2019 Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Hak Cipta Terpelihara
Tarikh Kemaskini 04 Oktober 2023, 15:35.