YB Dr Maszlee Adakan Lawatan Susulan Melihat Keadaan Mangsa Pencemaran Bahan Kimia Pasir Gudang

Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik hari ini mengadakan lawatan bagi melihat status terkini murid-murid dan guru-guru yang menerima rawatan di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bharu akibat pencemaran sisa bahan kimia di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang.

Turut hadir Timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan Johor, En. Azman Adnan.

Bercakap kepada wartawan kemudian, YB Dr Maszlee berkata, beliau gembira melihat keadaan murid-murid dan guru-guru yang semakin pulih.

Dalam pada itu YB Dr. Maszlee sekali lagi mengutuk tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang menyumbang kepada bencana sisa kimia ini sehingga menjejaskan kesihatan serta keselamatan penduduk sekitar daerah Pasir Gudang.

Selepas mengadakan lawatan berkenaan, YB Dr Maszlee serta pegawai-pegawai bergerak ke Menara Aqabah, Pasir Gudang bagi mendengar taklimat daripada Jawatankuasa Pengurusan Bencana.

"Hasil daripada taklimat ini nanti akan menentukan sama ada semua sekolah yang ditutup sebelum ini benar-benar selamat untuk dibuka kepada guru-guru dan murid-murid yang berkenaan," tambah beliau.

Ini merupakan lawatan kedua beliau. Pada 12 Mac 2019 lalu beliau telah menziarahi murid-murid yang dirawat di Hospital Sultan Ismail.

  • Hits: 5191

Ikuti kami di media sosial rasmi:

© 2019 Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Hak Cipta Terpelihara
Tarikh Kemaskini 03 Disember 2023, 12:22.