logo.rasmi.bm

YB Dr Maszlee Lawat PPD Muar, Saran Sekolah Banyakkan Program Silang Budaya

YB Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan menyeru pengurusan sekolah memperbanyakkan program silang budaya bagi meningkatkan perpaduan dalam kalangan murid.

"Kita perlu banyakkan program silang budaya. Kita ada Sekolah Kebangsaan, Sekolah Agama, SJK Tamil, SJK Cina dan sebagainya, jadi perlu buat program yang boleh disertai bersama," kata beliau yang menegaskan, langkah-langkah sedemikian sangat penting untuk mengukuhkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan pegawai-pegawai Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Muar di Muar, hari ini.

YB Dr Maszlee mengadakan lawatan kerja ke PPD pagi tadi sebelum melawat Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Pagoh dan Kolej Matrikulasi Johor di Tangkak. Beliau turut mengadakan lawatan singkat ke Kolej Komuniti Muar.

Sambil berkongsi pengalaman membesar di Muar yang dikelilingi pelbagai kaum termasuk guru-guru yang berlainan agama, YB Dr Maszlee berkata, "saya merasakan satu perkara yang lain di Muar adalah kehidupan yang berharmoni."

Sehubungan itu kata beliau, pihak sekolah boleh memainkan peranan dalam meningkatkan semangat perpaduan dalam kalangan murid.

 
 
(UKK 10 Jun 2019)
  • Hits: 379

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 20 Jun 2019, 11:33.