logo.rasmi.bm

Zakat Semarak Ilmu

Buat julung kalinya Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dengan kerjasama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Pusat Pungutan Zakat (PPZ) dan Institut Terjemahan Buku Malaysia (ITBM) mengadakan program zakat Semarak Ilmu KPM-MAIWP-PPZ-ITBM 2019.

Majlis pelancaran telah disempurnakan oleh Menteri Pendidikan, YB Dr. Maszlee Malik di Putrajaya sebentar tadi.

Pengagihan sumbangan zakat dalam bentuk buku pertama kali dilaksanakan dan ia berbeza dengan amalan kebiasaan pelaksanaan iaitu memberikan wang tunai dan makanan kepada golongan asnaf.

Ketika berucap YB Dr. Maszlee berkata, usaha seperti ini sewajarnya diuar-uarkan agar ia menjadi satu bentuk galakan kepada semua pembayar zakat untuk sekurang-kurangnya mengetahui ke mana hasil kutipan zakat disalurkan. Bukan sahaja dalam bentuk makanan dan wang malah turut melibatkan pemberian buku untuk manfaat ilmu yang berpanjangan.

Beliau turut berharap agar bantuan berkenaan diperluaskan bukan hanya kepada umat Islam asnaf malah golongan bukan Islam daripada kalangan B40 bagi menyemarakkan lagi pendidikan.

"Buat anak-anak generasi baharu, saya menyeru agar lebih menghargai ilmu yang terkandung di dalam buku, bukan sekadar leka dengan peranti dan teknologi komunikasi semasa.

"Seperti mana kita pernah dan selalu mendengar tentang 'you are what you read'. Sekali lagi pesan saya, jadikan buku sebagai sahabat yang setia. Seperti kata Ernest Hemingway, 'There is no friend as loyal as book'," tambah beliau.

Bersempena majlis berkenaan pihak penganjur telah menyampaikan tajaan bantuan buku untuk pelajar asnaf Sekolah-Sekolah di Wilayah Persekutuan sejumlah RM700,000.00.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, YBhg Dato' Dr. Mohd Gazali Abas dan Pengerusi PPZ MAIWP, Dato' Haji Che Mat Che Ali.

 
 
 
(UKK  23 Mei 2019)
  • Hits: 201

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 20 Jun 2019, 11:33.