logo.rasmi.bm

Pelancaran Majlis Pembakuan Bahasa Tamil Malaysia

Bertempat di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur Majlis Pelancaran Majlis Pembakuan Bahasa Tamil Malaysia telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pendidikan, YB Puan Teo Nie Ching.

Diwujudkan bagi menyelaras dan membakukan penggunaan bahasa Tamil di Malaysia, Majlis Pembakuan Bahasa Tamil Malaysia berfungsi dalam empat bidang utama iaitu pembangunan kosa kata, penterjemahan, penerbitan dan tatabahasa.

Dalam ucapan beliau, YB Puan Teo mengalu-alukan kerjasama antara Majlis Pembakuan Bahasa Tamil, Majlis Pembakuan Bahasa Cina dan DBP dalam melahirkan persefahaman dan memantapkan penggunaan bahasa dalam kalangan rakyat Malaysia.

Pada majlis yang sama, beliau menyaksikan Majlis Menandatangani Nota Kerjasama antara Majlis Bahasa Cina Malaysia dan Majlis Bahasa Tamil Malaysia.

Turut hadir Pengerusi Gabungan Wakil Rakyat India Pakatan Harapan, YB Sivarasa Rasiah, yang juga Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) DBP, YBhg. Dato' Padilah Ali.

 
 
 
 
 
(UKK 03 Mei 2019)
  • Hits: 1043

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 18 Jun 2019, 17:29.