logo.rasmi.bm

"Malaysia Book of Records” Murid Teramai Membersih Tangan Secara Serentak Dengan Hand Sanitizer Kempen Mencegah HFMD

Seramai 450,000 murid sekolah rendah tahun satu 2019 dari seluruh sekolah rendah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyertai "Malaysia Book of Records” Murid Teramai Membersih Tangan Secara Serentak Dengan Hand Sanitizer Kempen Mencegah HFMD.

Majlis yang bersejarah ini telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pendidikan, YB Puan Teo Nie Ching di SK Taman Tun Dr. Ismail 1, Kuala Lumpur pagi tadi.

Merupakan kesinambungan kepada acara yang telah dilancarkan pada tahun lepas iaitu Kempen Pencegahan HFMD di sekolah -sekolah, program ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada ibu bapa serta guru-guru tentang bahaya penyakit HFMD.

Dalam ucapannya, YB Puan Teo memaklumkan kempen tersebut juga bertujuan untuk mengajar murid-murid tentang kepentingan menjaga kebersihan.

"Sehingga tempoh 13 April 2019, seramai 1,410 orang murid daripada 19 buah sekolah telah dijangkiti penyakit HFMD," kata beliau.

"Dalam tempoh tersebut, lapan kelas telah diarahkan supaya ditutup di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) kerana penularan penyakit HFMD," tambah beliau.

Selain di SK Taman Tun Dr. Ismail 1, tetamu kehormat turut dapat menyaksikan program yang sama melalui Siaran Facebook live di empat buah sekolah lain iaitu SK Bukit Gelugor Pulau Pinang, SK Bunut Rendang Pahang, SK Seri Gaya Sarawak dan SK Tun Syed Ahmad Shahabudin, Melaka.

 
 
 
 
(UKK 30 April 2019)
  • Hits: 783

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 19 Jun 2019, 20:50.