logo.rasmi.bm

Anugerah Pertandingan Huawei ICT Rantau Pasifik Selatan 2018/2019

YB Puan Teo Nie Ching, Timbalan Menteri Pendidikan menghadiri Majlis Pengumuman Pemenang dan Penyampaian Anugerah Pertandingan Huawei ICT Rantau Pasifik Selatan 2018/2019 di Universiti Malaya malam tadi.
 
Bagi kategori 'Network Track', Telkom University, Bandung, Indonesia mendapat tempat pertama, diikuti dengan Universiti Malaya di tempat kedua dan Institut Teknologi Bandung tempat ketiga. Kategori 'Cloud' pula dimenangi oleh Nanyang Technological University.
 
Pertandingan ICT ini bertujuan untuk menangani jurang antara bakat dan keperluan dalam industri ICT dengan bekerjasama dengan universiti bagi menghasilkan ahli profesional yang berpotensi serta berkemahiran tinggi.
 
Menurut YB Puan Teo, "industri ICT adalah sangat mencabar, kita perlu memastikan supaya belia hari ini bersedia untuk menghadapi cabaran-cabaran yang akan datang."
 
"Kerjasama antara universiti dan industri sememangnya diperlukan untuk pembangunan kemahiran dan perkongsian pengetahuan. Malaysia dan seluruh rantau ini memerlukan graduan yang berkualiti untuk memenuhi keperluan industri," jelas beliau.
 
Menurut beliau lagi, objektif utama KPM dalam menyokong usaha-usaha kerjasama antara institusi akademik dan industri adalah untuk memastikan graduan yang sentiasa bersedia untuk industri dapat dihasilkan bagi memenuhi pekerjaan berkemahiran tinggi.
 
Jelasnya, usaha-usaha ini memberi peluang kepada para pelajar untuk mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian dan ini merupakan ciri penting untuk menghasilkan graduan yang boleh dipasarkan.
 
 
 
(UKK 11 April 2019)
  • Hits: 589

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 17 Jun 2019, 00:32.