logo.rasmi.bm

KPM dan FINCO Jalin Kerjasama Tingkat Kualiti Pendidikan

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan The Financial Industry Collective Outreach (FINCO) hari ini memgumumkan kerjasama bersepadu dalam program aspirasi kehidupan dan kemahiran berbahasa Inggeris di seluruh negara menjelang tahun 2021.

Matlamat utama FINCO adalah untuk membantu golongan belia yang kurang bernasib baik dalam meningkatkan taraf kehidupan mereka menerusi pendidikan.

Kesepakatan FINCO dan KPM dilihat menerusi program rintis FINCO iaitu FINCO READS dan FINCO MENTOR di 37 buah sekolah melibatkan 81 orang guru dan hampir 4,000 pelajar.

Mengulangi pendirian KPM, YB Dr. Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia berkata kerjasama sektor swasta dalam membantu meningkatkan kualiti pendidikan negara adalah amat dialu-alukan.

"Terima kasih kepada Pengerusi FINCO YBhg. Tan Sri Azman Hashim dan FINCO keseluruhannya atas bantuan, komitmen, kesungguhan dan kerjasama yang diberikan."

Sementara itu, YBhg. Tan Sri Azman berkata, mengenai empat strategi FINCO iaitu aspirasi kehidupan, kemahiran berbahasa Inggeris, pengurusan kewangan dan pengurusan bencana bagi melengkapkan para pelajar dengan kemahiran kendiri seterusnya merealisasi cita-cita mereka.

Majli pelancaran progam ini berlangsung dengan jayanya di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Tembak, Kuala Lumpur hari ini.

Hadir sama, YBhg. Datuk Abdul Farid Alias, Pengerusi Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia;

YBrs Encik Abu Hassan Alshari Yahaya, Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia; YBrs Clare Walker, Ketua Pegawai Eksekutif FINCO dan YBrs Ismail Musa, Pengarah Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

 

(UKK 3 April 2019)

  • Hits: 345

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 20 Jun 2019, 11:33.