logo.rasmi.bm

Gerakan Massa: Terima Kasih Cikgu Tahun 2019 Bermula

 
Majlis Perasmian Gerakan Massa: Terima Kasih Cikgu Tahun 2019 telah dilancarkan malam tadi. Ia telah disempurnakan oleh Menteri Pendidikan, YB Dr. Maszlee Malik di The Top Pulau Pinang.
 
Dalam ucapannya beliau menyifatkan guru merupakan adiwira sebenar kerana mereka yang berjaya melahirkan para pemimpin hebat di masa kini.
 
"Saya yakin, setiap daripada kita tidak akan pernah melupakan nama guru-guru kita.
 
"Sedewasanya kita pada hari ini, mereka tetap penghuni dalam kenangan dan memori yang paling dalam.
 
"Ya, merekalah seperti mana yang disebutkan pepatah 'insan yang mencipta keabadian, kerana mereka tidak pernah boleh memberitahu di mana pengajaran mereka berhenti," tambah beliau.
 
YB Dr. Maszlee turut melancarkan logo #terimakasihcikgu dan tema sambutan Hari Guru  Peringkat Kebangsaan 2019 iaitu "Guru, Obor Hemah Menyinari Pertiwi".
 
Selepas Perasmian di peringkat kebangsaan, Gerakan Massa Terima Kasih Cikgu akan diadakan di seluruh negara, yang akan dikendalikan oleh Kumpulan Penggerak Ibu Bapa Dan Komuniti (PIBK) dalam melahirkan apresiasi terhadap guru yang mendidik anak bangsa Malaysia.
 
Selebriti tanahair Dato' Aznil Haji Nawawi turut dianugerahkan sebagai ikon Pembelajaran Abad Ke-21 atas misi beliau dalam membantu para pelajar dalam pendidikan seiring matlamat KPM pada majlis yang sama.
 
Turut hadir pada majlis gilang gemilang malam tadi Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, YB Prof Dr Ramasany Palanisamy dan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (Dasar dan Kurikulum) Kementerian Pendidikan Malaysia, YBrs Dr. Habibah Abdul Rahim.
 
 
(UKK 21 Mac 2019)
  • Hits: 1632

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 20 Jun 2019, 11:33.