logo.rasmi.bm

Program PRO Du-It KPM dan JCORP Bakal Manfaatkan 2,500 Murid

YBhg. Datuk Dr Mohd Gazali Abas, Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia menyempurnakan majlis perasmian Program Pendidikan Celik Kewangan (PRO Du-It) Peringkat Kebangsaan 2019 di Putrajaya, semalam.

Johor Corporation (JCorp) menerusi Yayasan JCorp memperluaskan Program Du-It yang bakal memanfaatkan 2,500 murid dari 90 sekolah rendah di seluruh negara dalam usaha melahirkan generasi celik kewangan.

Ini juga merupakan program kerjasama KPM, yang turut melibatkan Jabatan Pendidikan Negeri dan Pejabat Pendidikan Daerah.

YBhg Dr Mohd Gazali yang membacakan teks ucapan YB Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia berkata, masyarakat perlu berganding mendidik murid-murid tentang kaedah berbelanja secara berhemah dan membuang budaya pembaziran.

"Adalah menjadi harapan saya, dengan adanya program celik kewangan seperti Program Du-It ini, ia dapat melatih dan mendidik murid-murid di sekolah tentang cara menguruskan perbelanjaan dan penabungan secara sistematik serta memupuk nilai-nilai murni melalui modul-modul yang berkualiti tinggi dan senang dipraktikkan."

Tambahan pula kata beliau, terdapat elemen lain iaitu 'kongsi' yang menerapkan amalan bersedekah kepada setiap murid yang terlibat.

"Saya juga dimaklumkan bahawa terdapat satu lagi program iaitu Kelas Rancangan Usahawan yang dilaksanakan khusus untuk pelajar sekolah menengah dalam menggalakkan minat pelajar dalam bidang perniagaan," kata beliau.

Turut hadir Rektor Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), YBrs Dr. Rusmini Ku Ahmad serta Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp, YB Dato' Kamaruzzaman Abu Kassim.

  • Hits: 1135

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman