logo.rasmi.bm

Fasa Pelaksanaan Pembudayaan PSH

Bagi memastikan strategi ini dilaksanakan dengan jayanya, satu set objektif prestasi, metrik prestasi dan akauntabiliti, sasaran strategik dan organisasi penaja dikenal pasti, seiring dengan peruntukan belanjawan yang akan dibuat dan diagihkan untuk dua tempoh, iaitu Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10, 2011-2015) dan Rancangan Malaysia Kesebelas (RMKe-11, 2016-2020). Selain itu, kementerian akan bekerjasama dengan semua pemegang taruh PSH untuk meningkatkan kesedaran awam terhadap program PSH dan mewujudkan rangka kerja yang mengiktiraf pembelajaran terdahulu. Oleh yang demikian semua pemegang taruh terutamanya IPT digalakkan untuk membangunkan lebih banyak program inovatif yang memenuhi keperluan khalayak yang lebih besar.

Seiring dengan pertambahan penduduk yang berkembang dan kumpulan umur bekerja (15-64) tahun, terdapat keperluan kritikal untuk lebih banyak peluang pekerjaan dan latihan. Adalah dianggarkan bahawa pelajar sepanjang hayat di Malaysia akan mencecah 20.6 juta pada tahun 2020, dan akan menyumbang 50 peratus daripada jumlah penduduk di negara ini.

PSH menyediakan peluang kepada penduduk yang bekerja dan mereka yang sebelum ini tidak berpeluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Ini memberikan "peluang kedua" bagi meningkatkan tahap pendidikan mereka. Ia adalah satu proses pendemokrasian pendidikan yang merangkumi pemerolehan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan melalui program rasmi atau tidak rasmi yang menyediakan pengalaman hands on dan latihan di tempat kerja.

PSH memberi peluang yang sama kepada individu untuk menyesuaikan diri dengan tuntutan perubahan sosial dan ekonomi serta mengambil bahagian secara aktif dalam membentuk masa depan ekonomi negara.

Fasa 1

Fasa 2

 

 

 

 

 

 

 

  • Hits: 875

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 20 Jun 2019, 11:33.