logo.rasmi.bm

YB Dr. Maszlee Umum Peruntukan RM100,000 bagi SMK Bugaya, Sabah

YB Dr. Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia hari ini mengumumkan peruntukan sebanyak RM100,000 untuk tujuan penyelenggaraan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bugaya, Sabah.

Beliau berkata demikian pada sesi lawatan dan mengajar bersama YB Datuk Dr. Yusof Yacob, Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah dan YBhg. Dato' Dr. Mohd Gazali Abas, Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia.

SMK Bugaya, sekolah kedua tertua di Semporna, mempunyai 1,613 murid dengan 35 bilik darjah (2 sesi).

Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat keadaan lebih 480,000 pelajar di Sabah dan memahami keperluan dari sudut pandang warga tempatan mengenai isu dan cabaran yang dihadapi dalam membentuk masa depan anak-anak di negeri ini.

Untuk lebih memahami isu dan cabaran yang dimaksudkan, YB Dr Maszlee telah mengajar di dalam sebuah kelas melibatkan 26 pelajar Tingkatan Dua manakala YBhg Dato’ Dr Mohd Gazali mengajar di sebuah kelas yang lain. Turut mengendalikan satu kelas ialah YB Datuk Dr Yusof.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada pihak Yayasan TFM kerana membantu memberikan peluang untuk berada di dalam bilik darjah.

"Program TFM merupakan contoh terbaik PPP dalam menggalakkan pembangunan pendidikan. Ia dilaksanakan dengan menempatkan Felo sebagai guru di beberapa sekolah di seluruh negara.

"Mereka juga bersama-sama dengan komuniti membantu menyelesaikan masalah setempat," kata beliau.

 

  • Hits: 31

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 24 Jun 2019, 16:41.