logo.rasmi.bm

Peranan Sekolah Antarabangsa Dihargai

Penubuhan sekolah antarabangsa di negara ini merupakan antara faktor utama yang mampu menarik pelaburan asing secara langsung, sekali gus menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan utama di rantau ini.

Tidak hanya dilabel sebagai sekolah elit atau khusus untuk golongan atasan, sekolah antarabangsa banyak melahirkan bakat-bakat baharu dalam pelbagai bidang, khususnya kesenian, menyokong dasar kerajaan menerusi pelbagai kerjasama.

Timbalan Menteri Pendidikan, YB Puan Teo Nie Ching berkata, sekolah-sekolah antarabangsa turut berkolaborasi dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menerusi program dwibahasa.

"Peranan sekolah seumpama ini sangat signifikan kepada keperluan kanak-kanak untuk belajar dalam suasana kepelbagaian budaya, menghormati persamaan dan perbezaan bagi menyediakan generasi pelapis kepimpinan secara global," kata beliau ketika berucap merasmikan bangunan baharu Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur (ISKL) di Ampang Hilir, Kuala Lumpur, hari ini.

Turut hadir, Menteri Luar Negeri, YB Dato' Saifuddin Abdullah; Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, YB Dr. Xavier Jayakumar; Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah ISKL, YBrs Kelly O' Hale; Pengetua ISKL, YBrs Dr. Norma Hudson, dan Ketua Sektor Pendidikan Swasta dan Pendidikan Khas KPM, YBrs Hamizar Abd Hadi

  • Hits: 25

ALAMAT KEMENTERIAN

   Kementerian Pendidikan Malaysia,
   No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5,
   Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
   62200 Putrajaya, Malaysia. 

   icon telephone  Telefon : +60 38870 6000 
   icon fax  Fax : +60 38870 6885
   icon emel  E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
qrcode border


Hak Cipta Terpelihara 2019 © Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan pelayar Google Chrome versi terkini. Sesuai juga menggunakan pelayar Internet Explorer versi 9+, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari & Opera versi terkini dengan resolusi 1366 X 768 dan ke atas. 
Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Panduan Portal | Pasukan Web | Peta Laman
Tarikh Kemaskini 19 Jun 2019, 20:50.