Program 3K3C

ANJAKAN

  1. Laman sesawang khas Anugerah 3K3C
  2. Untuk menjadikan program lebih efektif dan pada masa yang sama mengurangkan kos, laman sesawang khas untuk program Anugerah 3K3C telah diperkenalkan pada tahun 2016. 

INISIATIF

Program 3K telah dilancarkan semula pada 2015 selepas 7 tahun perkongsian hiatus antara Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Dutch Lady. Program ini tertumpu kepada mendidik pelajar dari kedua-dua sekolah rendah dan menengah, kepentingan "Kebersihan, Kesihatan & Keselamatan". Melalui Anugerah 3K, Dutch Lady menambah beberapa elemen penekanan kepada memakan susu setiap hari dan kepentingan latihan fizikal untuk kanak-kanak untuk membesar mental & fizikal yang kuat dalam "Cabaran.Cergas.Ceria" (3C) yang diilhamkan daripada “Drink. Move. Be Strong "(DMBS).

Projek khas 3C adalah program penglibatan penting bagi Dutch Lady untuk membina pertalian dengan pelajar, guru dan platform perbincangan dengan Kementerian Pendidikan. Pada 2016, laman sesawang program diperkenalkan sebagai pusat sehenti untuk komuniti sekolah bukan sahaja untuk mendapatkan maklumat tetapi juga untuk menggalakkan interaksi antara sekolah dalam hal program ini. Ia juga bertindak sebagai instrumen penting bagi program ini dalam rancangan jangka panjang yang membantu program untuk menjadi lebih sistematik dan berkesan. 

SASARAN

Sasaran program adalah kepada semua murid-murid di sekolah rendah dan menengah di seluruh negara melalui 32 sekolah rendah dan menengah yang bertanding di peringkat kebangsaan. 

OBJEKTIF

Program Anugerah 3K

  1. Program Anugerah 3K bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup di sekolah-sekolah dengan memperbaiki persekitaran fizikal sekolah dan membuat bahagia, sihat, harmoni dan persekitaran yang selamat.
  2. Program ini juga bertujuan untuk membina kesedaran di kalangan pelajar mengenai kepentingan memelihara dan menjaga kebersihan, persekitaran yang sihat dan selamat

Projek khas 3C

Projek khas 3C adalah satu pergerakan kesihatan bersepadu untuk mendidik murid-murid untuk mempunyai:

  1. Gaya hidup sihat melalui pendidikan pemakanan berterusan
  2. Diet yang seimbang selaras
  3. Mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti sukan fizikal harian 

IMPAK

Anjakan program ke arah digital menunjukkan arahtuju program untuk mencapai lebih banyak sekolah. Ia dapat mengurangkan kos dan menujukkan cara yang lebih praktikal. Liputan media ke atas majlis pelancaran laman sesawang dan majlis anugerah banyak membantu dalam mewar-warkan keberkesanan program ini kepada pihak umum terutama sekali terhadap sekolah-sekolah yang terlibat.

  • Hits: 43714

Ikuti kami di media sosial rasmi:

© 2019 Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Hak Cipta Terpelihara
Tarikh Kemaskini 27 September 2023, 14:39.