Ikon 7

ikon-7-nurzakiah.jpg

JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT (JKM)​

NAMA NUR ZAKIAH BINTI DZULKIPLI
ALAMAT / ASAL KG. BARU, KUALA JEMAPOH, KUALA PILAH, NEGERI SEMBILAN
KATEGORI ORANG KELAINAN UPAYA (OKU)
JENIS PERNIAGAAN MENJUAL MINYAK WANGI (PERFUME)
KEMENTERIAN / JABATAN / AGENSI
BAGI PROGRAM PSH YANG DIAMBIL
JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT (JKM)
PENERIMA BANTUAN (JIKA ADA) JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT (JKM)

1. Latar Belakang Syarikat

Penama berumur 33 tahun dan merupakan seorang OKU ketidakupayaan fizikal dengan nombor pendaftaran PH050313000101. Penama yang masih bujang dan menetap bersama kedua ibu bapa kandung di Kampung Baru Kuala Jemapoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Penama menghidap penyakit asma, darah tinggi serta penyakit saraf yang mengakibatkan sendi tangan dan kedua belah kakinya menjadi lemah. Kini penama hanya mampu bergerak dengan menggunakan kerusi roda.

Ibu penama merupakan suri rumah manakala bapanya adalah seorang pesara polis. Pada mulanya penama bekerja sebagai pembantu kedai di kedai telekomunikasi di Pekan Kuala Pilah bersama-sama dengan adik perempuannya. Ketika itu penama menerima pendapatan sekitar RM 450 sahaja sebulan. Galakan, bimbingan dan pandangan ahli keluarga serta majikannya iaitu En. Chong Joon Ket, penama dan adiknya mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan mengusahakan perniagaan minyak wangi secara kecil-kecilan dahulu sebagai permulaan dan percubaan. Penama merupakan seorang penerima bantuan kewangan bagi Skim Elaun Pekerja Cacat (EPC) sebanyak RM 350 sebulan dari pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mulai April 2015 dan telah ditamatkan pada September 2017 yang lalu kerana pendapatannya telah melebihi syarat kelayakan bagi skim bantuan Elaun Pekerja Cacat (EPC).

Penama mengikuti Program 2 Years Exit Programme (2YEP) daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat ( JKM ) bernilai RM 2,700 ( sekaligus) sebanyak 2 kali iaitu pada Jun 2015 dan Disember 2016. Dengan bimbingan dan pandangan serta galakan daripada pegawai-pegawai JKM, agensi-agensi kerajaan dan swasta perniagaan penama berkembang maju dan pendapatan penama juga semakin meningkat sehinggakan penama mampu untuk menjana pendapatan sendiri sekaligus tidak bergantung kepada bantuan bulanan Jabatan sahaja.

Produk jualannya memperolehi Sijil Halal dan berdaftar dengan pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Penama memulakan projek perniagaannya sekitar bulan April 2015.

Keistimewaan Produk keluaran penama :-

Penama kini mampu mengajikan 3 orang pekerja dengan bayaran gaji sebanyak RM 900 sebulan bagi setiap pekerja. Selain itu, penama juga mempunyai 100 orang agen dan 20 orang OEM (Original Equipment Manufacturer). Pengertian OEM secara umum adalah perusahaan yang membuat produk bagi pihak lain untuk dikemas kini dan dijual kembali

Penama juga, memfokuskan kepada perniagaan wangian yang meliputi wangian diri bersesuaian dengan lelaki dan wanita bagi semua peringkat umur serta wangian bagi kenderaan seperti kereta, van dan sebagainya

2. Program pembangunan PKS anjuran kerajaan yang telah disertai / mendapat manfaat (jika ada)

3. Kolaborasi (Jika ada)

4. Pencapaian / Anugerah yang telah diterima

5. Perancangan di masa hadapan

Penama mempunyai perancangan untuk memiliki cawangan premis perniagaan di seluruh Malaysia dan antarabangsa serta produk keluarannya akan lebih dikenali ramai. Selain itu, penama juga ingin perniagaanya sentiasa konsisten dan berkembang lebih maju dari masa ke semasa.